Friday, December 2, 2011

..Senaman Lidah - Tongue Twist Lai Lai Lai..

hehehe.. tengah aku duk berjelajah ke geng2 blog baru tadi.. tetiba lak aku teringan kat satu ayat nie..ayat nie aku dapat masa aku kat u dulu.. kitorang buat game telefon karat.. hihihi... senang je kan? boleh je sebut laju2.. lagi pown bahasa melayu.. apa la sangat...


kakak ku kata kuku kaki ku kaku
ku kikis kikis kuku kaki ku
ku kaler kaler kuku kaki ku
sungguh cantik kuku kaki ku..


ha.. apa kata korang try yang ini pulaks.. yang ini aku dapat masa aku attend kursus bahasa mat salleh anjuran jabatan haku.. cer try.. cer try.. ada beran???.. berpeluh nak habiskan semua ayat nie.. mesti tempiaslah!!.. hahaha...
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
Did Peter Piper pick a peck of pickled peppers?
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?






p/s: terbelit sudah lidah haku weh!!

..Mari Cari Geng Baru - Terjah Blog Yg Join Segmen Lyssa Faizereen..

SALAM & MORNING GUYS..

salam Jumaat.. penghulu kepada semua hari.. moga hari nie korang2 happy2 saja ye.. dh sarap ke belum wey?.. aku x sarap agik.. huk huk.. ada sapa2 nk belanja?.. hari Jumaat nie elok diperbanyakkan amal.. hihi..

pagi nie tak ada apa nak buat.. pssttt.. tipu sebenarnye.. ada koje tapi tak hado mood nak buat.. kehkehkeh.. jadi.. untuk mengadakan mood koje koje koje tue.. aku pun menerjah blog2 yang join segmen dak lyssa cumil semalam.. semalam ye.. hari nie dh x hado.. kuikuikui.. 

giler ramai... makan hari nak habis jelajah nih.. huhu.. x pe la.. demi mencari geng2 baru.. makan hari pun makan hari la.. apa ada hal.. hihihi.. kalu korang pun nak kenal2, ngorat2 geng baru nie pun buleh.. klik cnie ye.. selamat berkenalan... i follow....





p/s: cram jari.. hahaha....

Thursday, December 1, 2011

SEGMEN | 1st Anniversary Blog Lyssasecret

petang2 nih malas nak ketik keyboard.. nak join segmen lak.. copy paste jew.. bley?? hihi.. segmen nie aku terjumpa masa loncat2 kat blog dak cumil ida.. macam menarik.. hihi..


kalu korang nk join klik sini ye..


Cara2 & syarat2nye...

1. Buat satu entry yang bertajuk " SEGMEN | 1st Anniversary Blog Lyssasecret "   DONE

2. Letak Banner di atas ini , dalam entry tersebut .    DONE

3. Wajib LIKE FANPAGE FACEBOOK Lyssa .    DONE

4. Di dalam entry tersebut , Lyssa nak korang berikan pendapat korang mengenai blog Lyssa.    DONE


aku pun baru je follow blog dak cumil lyssa nih.. sempat meloncat2 kat dalam blog dia.. sgt2 informative kepada blogger terutama blogger baru mcm aku nih.. banyak tutorial & tips weh.. hihihi.. besh2.. memang cumillah!.. key.. tak bley nak komen banyak2 sebab aku pun budak baru belajar.. ambil galah tolong jolokan.. hihi..

5. Pada sesiapa yang join , korang WAJIB komen balik entry bloggers yang join segmen ini .     AKAN DONE

6. Link Entry tersebut hendaklah dihantar ke comment entry ini .
    DONE

Tarikh Tutup bagi Segmen ini :  1 Disember 2011 tepat jam 6.00 petang !




itulah dia cara2 dan syarat2 untuk join segmen dak cumil nih.. senang kan?? meh ler join sama.. da...

..Bersaing Secara Sehat Bukan Hantar Hantu..

aku pelik la.. tapi bukan pelik sangat pun perangai nie.. dari zaman dulu lagi dah wujud.. cuma.. heran.. makin maju manusia tue, makin berilmu tapi masih percayakan benda yang karut marut nih.. apa yang karut?.. hihi.. mintak tolong ngan hantu.. ala.. bomoh..

tak boleh tengok orang maju sikit.. mula la.. segala macam bomoh dia jumpa.. minta itu.. mintak ini.. haish.. macam orang tak ada Tuhan.. memang PHD tul! (Perasaan Hasad Dengki).. salah ke kalu sama2 bersaing secara sihat dan terhormat??.. rezeki masing2 kan??.. nanti sama2 maju sama2 kaya.. bukan orang lain pun.. sesama bangsa jugak..malu la weh..

tapi.. kalu dah memang bukan rezeki kita.. buat post mortem.. tengok kat mana silapnya.. apa kurangnya.. atau mungkin juga bukan kat situ rezeki kita.. bukan suka2 hati sekat rezeki orang.. hantar benda2 yang tak elok dekat dia.. hidup, mati, jodoh, pertemuan, rezeki semuanya ketentuan Ilahi.. bukannye hantu belaan tok bomoh tue yang bagi.. okeh?

bersaing yuk.. secara sihat dan positif..



p/s: seram ngan hantu...~.~




..Anda Lahir Pada Tahun 70an / 80an?..

SALAM & MORNING GUYS..

korang dah sarap?.. alhamdulillah.. pagi nie aku x mo bebel panjang.. just nak share ngan korang satu memori yg aku share dengan member2 kat fb.. saper pengarang asal aku x tahu la pulak.. huhu... meh kita jenguk... hehehe...


1. kat skolah ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.  salesman susu pon camtu gak.

2. kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gambar je. bile ade program Nilam, mula sebuk semua nak pinjam buku.

3. RMT kat skola mkn x la best sgt, tp yg berduit pon join RMT, x phm.... (aku pown pernah gak join sekaki.. hahaha...)

4. pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. pensel box yang dabel decker pun hado..

5. main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

6. pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

7. cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

8. bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

9. time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

10. main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

11. jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

12. takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

13. balik skolah beli JoJo x pun Dendang. Tora pun best gak. Beli semata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

14. Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tv bole tembak alien tu...

15. Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg...

16. layan citer Jepun alih suara.. mero attack, miss comet, oshin.. zaman nie latino2 x hado lagi.. hihihi..

17. hujung tahun lepas exam pakai ramai2 ngan kawan2 main konda-kondi, galah panjang, cop tiang, lompat getah (zero point) kat sekolah.. best wo..

18. kat umah lak, petang2 main tuju tin, tuju selipar, main guli, polis entry ( betul kot ejaan..), buat senapang sendiri main tembak2.. lalala...


amacam? ada yang tersenyum2 tak?.. nostalgik nih.. huhu.. tapi jgn lupe sume ni sebab budak2 zaman sekarang tak sempat layan bende2 ni.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent.. huhu~

kalu korang nak share pun boleh sebab aku pun share dari orang lain tapi dah lupa saper (sowie yek)... member2 korang mesti dioanrg tersengeh2 bace mende nih... konpom..
hehehee..



p/s: kalu ada lagi sila la tambah sendiri ye... ^^

Tuesday, November 29, 2011

..Selamat Tahun Baru 1433 Hijrah..

SALAM & MORNING GUYS..

amacam cuti?.. best ke? harap x lewat nak ucap selamat tahun baru kat korang.. 1433 Hijrah.. ermmm.. breakfast sudah?.. belum?.. sudah.. hehe.. nasi kerabu plus nes ais.. blurppp... hihi.. excuse me..

syukur kepada Allah.. masih lagi bernafas di atas bumi milikNya.. masih lagi dapat melihat keindahan bumi milikNya.. masih lagi dapat memperhambakan diri kepadaNya.. sungguh besar kurniaan Allah kepada kita.. sama ada kita sedar atau tidak..
tahun baru.. sinonimnya azam baru.. andai tak tercapai azam lama.. tak salah kalu kita bawa azam lama tue ke tahun baru.. sebab yang merancang kita.. tapi.. yang menentukan adalah Dia.. yang penting sentiasa berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik dari hari semalam.. hijrah..

Friday, November 25, 2011

..Congrates Sedetik Lebih..

SALAM & MORNING GUYS..

breakfast sudah?? bihun sup & nes ais.. marbeles la.. hehe.. okeh.. pagi nih aku tak nak ketik papan kekunci banyak2 sangat.. just wanna say.. congratulation to Edry KRU & Anuar Zain atas kemenangan lagu terbaik untuk anugerah AIM yang diumumkan semalam.. sedetik lebih.... kini trofi berpindah tangan..

meh kita belek2 liriknya.. sambil2 tue korang nyanyi la sendiri yek.. ^^


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu


wah.. romantik gitu... huhu.. kalu abg Anuar yang nyanyi memang tangkap leleh la... hihihi... gelak ala2 gatal.. erkk.. ngeh3..





p/s: meleleh2 makan bihun sup td.. hahaha...

Thursday, November 24, 2011

..Kesian Yuna..

kesian... sila maklum, ini bukan ayat perli ye.. tapi mmg betul2 kesian.. memang kesian dekat Yuna sebenarnye.. anugerah AIM untuk lagu terbaik yang dimenanginye ditarik balik.. hoho.. apa hal? dengar2 akibat kesilapan teknikal.. hurmmm...

pada akulah.. sepatutnya tak patut berlaku nie.. AIM merupakan satu event yang berprestij untuk para artis.. macam mana benda nie boleh jadi?.. huhu.. x double check, triple check, fourple check ke final result tue??.. hadoi ai... malu weh.. satu dunia dah tau resultnye.. live pulak tue.. alih2 ditarik balik.. biar pun bukan sebab atas kesilapan artis tue sendiri tapi sedikit sebanyak memberi impact jugak pada reputasi dia.. huhu..

harap2 lepas nie dah x ada lagi kes2 tarik2 anugerah nie ye.. buruk siku ar...



p/s: siku selalu sapu losyen...

..Ha? Ngok Ngek Tul..

cit. apa da.. x gune betol.. ada ke patot.. huhuhu... x de la.. huhu.. aku on fesbuk td.. bila aku refresh balik news feed tue ada ke patut kuar gambo org duk cium mulot.. french kiss la tue konon.. angle dekat lak tue.. clean & clear.. ngok ngek tul.. huhu.. yg bestnye.. kulit ala2 org melayu pastue partner yg sorg tue pakai tudung lak.. hadoi... kalu gambau minah saleh ngan mat saleh x per la jugak.. adat.. dh mmg derang begitu.. tp nie???..

dh nikah ke belum x tahu la aku.. tapi even dh nikah sekali pun.. cannot simply2 put that pic for public view.. sama ada nk pekena kawan atau saja nak cari publisiti tak tahu la.. in what intention pun aku x leh nk ckp.. tp tue la.. remaja sekarang sangat2 sosial.. or should i say soSial??.. amboi.. kasar betul bunyi tue.. mmg tak semua tapi kebanyakannye.. huhuhu.. membuatkan aku takut apa pulak akan jadi pada masa anak2 aku remaja nanti.. huhu.. mintak dijauhkan..

yang kesian mak bapak.. sebab persoalan pertama yang keluar dari mulut orang.. anak sapa la tue??.. pada hal kadang2 bukan sebab mak bapak yang terkurang ajar.. tapi.. remaja tue sendiri yang cepat terpengaruh.. sama ada dengan kawan2, media atau persekitaran.. kadang2 perasaan ingin mencuba yang dh sampai tahap yang melampau2 pun hado.. sampai dah tak boleh nak beza benda tue halal ke haram.. itulah dia bila nafsu dah menguasai diri..

ermmm... berharap sangat yang remaja2 kita tidak terus hanyut dibuai gelora duniawi...




p/s: mmg aku x nak letak gambau.. nanti derang bangga lak dapat publisiti... cit!



..Who Says..

SALAM & MORNING GUYS...


I wouldn't wanna be anybody else, hey
You made me insecure, to me I wasn't good enough
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough

I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself
But when it comes to me
I wouldn't want to be anybody else

I'm no beauty queen, I'm just beautiful me
You got every right to a beautiful life, come on

Who says, who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me that's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful, who says?

It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you
You tell 'em what you mean
But they keep whitin' out the the truth

It's like the work of art
That never get to see the light
Keep you beneath the stars
Won't let you touch the sky

Who says you're not star potential
Who says you're not presidential
Who says you can't be in movies
Listen to me, listen to me

Who says you don't pass the test
Who says you can't be the best
Who said, who said?
Would you tell me who said that, yeah
Who said

korang dh breakfast?.. alhamdulillah.. kenyang sudah.. pagi2 nie aku layan lagu jap.. aku suka lagu nih.. lagu dak cumil nie.. selena gomez.. melodi dia best.. x sakit telinga mendengar.. sedap je.. tapi yg paling best liriknya.. best.. best... pagi2 dengar lagu nie rasa bermotivasi lak diri.. ceh.. poyo jek..

i'm no beauty queen.. i'm just beautiful me.. yes.. aku bukan miss universe.. aku adalah mrs nani.. hahaha... teringat aku pada satu kata2 oleh seorang pakar motivasi.. tp sorry aku x hingat saper.. dia kata.. setiap kita yang lahir adalah juara, adalah yang terhebat & yang terbaik.. yes.. aku setuju.. sebab?.. hehehe.. korang belajar sains kat sekolah dulu kan?..ha. lu pikir la sendiri.. hehehe.. 
 
sayangnya.. dilahirkan sebagai juara.. tapi tidak menjadi juara.. hurmm... kenapa ye?.. yang lebih sedih.. ada yang sanggup merosakkan diri sendiri.. konon2 untuk kelihatan seperti juara.. cit. no good.. no good.. dah tergelincir dari landasan tue.. kalu keretapi dh lama terbalik.. 

who says?.. jadi juara perlu dikenali seluruh dunia?.. tak semestinya kena menang pertandingan atau menang awardbaru kita boleh dipanggil juara.. boleh je kita tonjolkan yang kita adalah yang terbaik.. jadi anak yang terbaik, emak terbaik, ayah terbaik, pelajar terbaik, pekerja terbaik dan jangan lupa jadi hamba Allah yang terbaik.. then you'll be the best.. andalah juara.. insya Allah..

cer teliti bait lagu tue then fahamkan.. keylah.. mcm panjang je bebel pg nih.. gerak dulu.. nak sambung buat kije.. da... who says?.. hehehe..



 
p/s: i am beautiful nani.. ceh.. pasan!!




Tuesday, November 22, 2011

..Pesanan Khidmat Masyarakat..

aku nak share something ngan korang.. satu ads drpd nuffnag yg agak menarik pada aku.. jeng.. jeng.. macam suspend jek..


pada aku lebih kepada pesanan khidmat masyarakat... suka3... sambil cari duit sambil menyebarkan info yang berguna kepada masyarakat.. 

ramai yang dah tahu pasal aedes nih.. bahaya aedes dan cara2 nak basmi aedes.. tp berapa ramai la yang sangat2 aware dengan aedes dan denggi nie ye??.. termasuk la aku.. huhu.. cakap banyak x de.. for more info.. korang leh jek klik kat sinie.. tapi lagi baik hati kalu korang klik kat ads yg ada kat belog aku nih.. maceh.. hihihi...

..Bukan Sekadar Fizikal..

fuh.. rentetan daripada post aku td.. kalu tak baca lg leh jek klik sinie.. oye.. lupa nak tanya.. korang dh sarap?.. kue teow goreng plus teh o ais.. slurpp.. slurpp.. kenyang sudah... alhamdulillah.. skang time untuk mengetik papan kekunci a.k.a keyboard.. hehehe...

drpd game yang marbeles malam tadi.. apa yang dapat aku katakan.. persediaan mental harus kuat beb.. berada di tempat lawan.. dengan lautan penyokong yang maha hebat... maha hebat ye.. bukan maharaja lawak.. hoho.. bukan calang2 dugaan mental nie.. kalu aku pun belum tentu leh tahan.. dh tentu2 goyang dibuatnye.. silap2 tekucil kat situ jugak..

kalu setakat badan 6 pax.. lari pecut 100m x hengat.. sepak bola dr pintu gol sini sampai pintu gol sana tapi mental x kuat x guna jugak.. sebab kalu mental x kuat.. habis.. segalanya mesti jadi carca marba.. sikit je orang psycho kita dah mula takut, gerun, goyah.. bila dah mula takut semangat pun mula menurun.. bila semangat dah menurun tipis la harapan... it's not just about physical..

jadi mesti selalu berfikiran positif.. no matter how hard it is.. jiwa musti kental.. hati musti cekal.. semangat musti kuat.. sekuat dan segagah harimau malaya.. set selalu di minda.. kita boleh.. Malaysia boleh..

aauuummm...


p/s: mioowww.. itu bunyi harimau manje... hehehe...

..Senyum Meleret Muka Longgar..

SALAM & MORNING GUYS...

wah.... wah... wah... x dapat aku gambarkan.. gumbira sungguh rasa hati.. pagi2 muka dh longgar x de ketat2.. senyum meleret2 sampai ke telinga... tido malam tadi pub senyum je... yehaaaa... sangat bangga dan memang membanggakan.. TAHNIAH HARIMAU MUDA!! & terima kasih kerana menghadiahkan emas kepada Malaysia... bangga yo!!..

sangat sakit jantung menonton perlawanan malam tadi.. aku nie x de la pandai main bola sepak tue.. rules pun x berapa reti.. tapi mmg x senang duduk la tgk.. mula2 tue tensen weh bila Indonesia sumbat gol.. apa x nyer.. x sempat basah baju dh gol... hadoi ai... rasa nk marah pun hado.. kekeke... tp lepas satu tandukan yg agak2 comel nie.. ya ampun... pecah jugak O tue... hehehe.. memang comel je bola tue meleret2 ke pintu gol... Asrarudin cumil... jap2 kita tgk ulang tayang... ^^


gol cumil...

hai.. ingatkan lepas tue boleh sumbat bergol2 lg.. rupanye meleret2 sampai ke sepakan penalti... huhu.. aku mmg x suka sepakan penalti.. lagi panas tempat duduk aku rasa... huhu... berdoa je harap2 bola tersasar... dan akhirnye mmg emas milik kita.. penalti 4-3.. dengan penyudah sepakan penalti bola ditampan oleh gol keeper tapi bergolek pulak bola tue ke pintu gol.. hurmm... mmg mlm td mlm bola meleret & bergolek agaknye... hahaha... 


 mendebarkan...

tapi apa pun.. kejayaan sudah menjadi milik kita... emas milik kita.. terima kasih sekali lagi harimau muda.. terima kasih kepada semua member2 yg tetap menyokong.. dan terima kasih rakyat Malaysia.. erkk.. statement mcm aku pulak yg main game malam tadi... 




...TAHNIAH HARIMAU MUDA...

Monday, November 21, 2011

Wahai Blogger, Jom Berkenalan.


nak join klik sini ye..


yehaa... setelah lama bercuti berjimba-ramba dari berblog.. my first segmen yg aku join.. yg dikendalikan oleh hasrulhassan.com... dh lama tak join weh.. kira aku nie pun budak baru la.. hehehe.. tue la.. dulu gatai ngat bercuti panjang... gatai!!

key.. kepada kawan2 blog baru.. leh panggil aku nani.. penggunaan saya, awak, kau, aku, wa @ lu aku x kesah.. x de hal.. janji mesraaa... hehehe.. aku start berblog nie dh dekat setahun.. tapi disebabkan dek angkara kesibukan yang melanda.. aku bercuti seketika dari berblog nih.. jadi sekarang aku menimbulkan diri balik dalam dunia blog nih.. pergh... ayat mcm diva blog jek.. wekk.. wekk.. pasan! :p

blog aku nie mcm rojak.. almaklumlah... baby lagi... apa2 saja yang terlintas kat dalam fikiran aku, itulah yg aku story kat sini.. x kisah la.. best ke x.. sebab aku tau.. aku nie bukan pandai berhasil nukilan.. just nak share story, pendapat dan apa saja ngan korang2 di luar sana... 

jadi.. sudi2 la singgah kat belog aku nie nanti ye... da...

..Jangan Lupa Malam Ini..

SALAM & AFTERNOON GUYS..

haish.. berdebar2 hatiku.. lalala... resah gelisah... mcm kucing nk bersalin.. hahaha... yg tue ayat bohong... kekeke... tp yg sebetul-betulnya memang berdebar2 nih.. x sabar menanti saat mlm ini.. jam 8.00 mlm di TV3.. la.. umah aku x de ASTRO.. itu pasal menunggu siaran TV3... takut pun hado weh.. menang ke.. kena benam ke.. alolo.. x sabar dan berdebar2 nie..

jeng2.. poyo la sgt.. huhu.. jangan lupa saksikan perlawanan bola sepak Sea Games antara Malaysia dgn Indonesia.. harimau vs garuda.. mari ramai2 kita tengok ye.. lagi best kumpul ramai2 dgn kawan2.. x pun buat family gathering.. eh. ok what!!.. hehehe...



caiyok harimau muda.. lantangkan ngaumanmu... tajamkan taringmu.. 
mau menang.. mesti menang..beri yang terbaeekkk.. biar garuda melayang..
auuummmm...





Friday, November 18, 2011

..Bersiaran Semula..

Salam & morning guys...

WAhhhh... gila lama x bersiaran... bercuti sakan aku nih dari berblog.. huhu.. cuti yang x hengat.. huk huk.. sawang habuk punya la banyak.. menaip sambil terbatuk2 nih.. saper ada penyapu sawang??.. nk pinjam!.. ishk.. eh. apa tue?.. tikus pun hado!!!... hehehe... syukur alhamdulillah.. masih lagi bernafas di bumi Tuhan.. masih lagi panjang umur.. cuma aku je yang nak menyepikan diri.. bkn merajuk tapi saja jek.. GATAI!!!.. hahaha... 

harap2 kwn2 blog yang lain x merajuk, marah ngan aku ye... banyak nar dh ketinggalan nih.. huhu.. sedih tul.. padan ngan muka haku.. GATAI!!.. mesti korang2 dh upgrade enjin kan?.. grrrr... jeles nie... jeles.. hehehe... x pe2.. small matter.. i'm happy for you guys... apa yang penting kerjasama.. erk??.. keluar topik la.. bkn kerjasama.. apa yang penting kita happy dengan apa yang kita buat... lalalala...

okla.. cukup la untuk intro kemunculan semula nie.. kepala masih berkarat tahap manja lagi sebab dh lama x memerah idea yang tak berapa nak tip top untuk berkarya.. cewah.. karya la sangat... key guys.. da...

Friday, May 27, 2011

..Dia Buat Lagi..



again?... huk huk.. kenapa yek?.. pesal blogger nih?.. hadoi... tak best la nak jalan2 kat blog kawan2 yang baru.. button tak dek.. hehehe.. alasan!.. padahal cara lain leh jek kalu nak.. macam yang aku bagitau kat post aku yang ini.. huk.. penyakit M sebenarnye nih.. hahaha.. pastue nak salahkan blogger lak.. poyo..

tapi tak per.. mana kawan2 baru yang aku tak follow lagi.. akan ku jejaki kalian yek.. tunggu ye.. maceh kepada semua yang sudi singgah, follow dan meninggalkan jejak kat blog aku yang serba tak kena nih.. hehehe..  CAYANG DIA!!

..Hajat Spoil Kerana Benda Asing.. Huk Huk..

salam & morning guys..

pagi nie aku berbreakfast bihun sup & teh tarik.. mata ikan aku masih tak baik2 lagi.. jadi makan pun ala2 jek la.. hilang nikmat.. huhu.. eh jap. korang dah breakfast?.. kepada yang belum tue.. bawak2lah berbreakfast.. nanti lemau jek nak buat kerja pasal tak cukup tenaga.. hehe..

pagi nie aku nak bebel pasal satu isu nih.. korang dah biasa dengar dah.. tapi aku nak bebel jugak sikit pasal tadi mood aku terspoil pulak.. potong habis!!.. tension jek.. grrrr.. geram!!.. iyela.. mana tak geram.. korang dah rasa nak terkucil tapi bila masuk toilet ada benda asing pulak kat toilet tue.. arghh.. memang potong betulla... dah la tue.. terpaksa tunggu giliran lak nak masuk toilet yang lagi satu.. huk huk..

apakah benda asing itu?.. hehe.. ini bukan yang coklat2 tue.. yuck!!.. sorry yek kalu korang tengah makan.. tapi.. kertas tisu yang telah digunakan.. pasal aku leh nampak tanda2 yang tisu itu telah digunakan.. hadoi!!.. nak kena potong tangan orang yang buat nih.. 

aku tak tahu la dia lupa ke, tisu tue terjatuh ke atau memang dia suka buang macam tue ke.. tapi.. cuba sebelum keluar tue pastikan tidak meninggalkan sebarang jejak.. pasal itu toilet umum.. ada orang lain yang akan guna selepas anda.. jadi.. sama2lah jaga.. bukan hanya harap cik cleaner jek yang cuci.. haish.. kesian tau kat aku..




p/s: masih lagi grrr walaupun hajat sudah tertunai.. hehehe..

Thursday, May 26, 2011

Bloglist Nmirmo

petang sudah.. jap lagi nak balik umah.. selesai sudah tanggungjawab di ofis.. tapi lepas tue kena punch card untuk kije di rumah laks.. huhu.. yehaa!!..

dah lama aku tak join apa2 yang dianjurkan oleh kawan2 blogger.. jadi di petang yang ala2 nie.. aku nak mengejoinkan diri kat salah satu segmen yang telah pun dibuka oleh tira.. korang nak join gak ke? ha.. klik sini key..

hurmm.. senang jek pun.. hehe.. tapi yang susahnye nak pilih yang mana berkenan.. huhu.. ada 4 karektor kartun yang comel sgt!!.. dulu pernah tengok citer nih.. channel aper ek?.. lupa sudah.. ermm.. yang mana ek?.. keylah.. aku pilih yang....


...............................
.......................
..............
.......
.


..ini..

yosh


tak silap aku.. yosh nie nakal sket.. hehe.. aku memang suka yang nakal2 nih.. hahaha.. oh ye.. terlupa lak.. nickname.. just call me nani..


SALAM KENAL
^^

..Musim Nasi Minyak Bakal Tiba Lagi..

oh ye.. sebelum aku terlupa.. huhu.. memandangkan cuti sekolah bakal menjelang tiba.. jadi.. paham2 jek la korang.. bila cuti sekolah.. kenduri kawen pun banyak.. kad2 undangan pun penuh kat dalam peti surat.. silap2 kena buat timetable bila nak memenuhi undangan.. huhu..

so.. hari nie.. aku dengan gembira hati ingin mengucapkan tahniah dan selamat pengantin baru buat sahabat aku yang sorang nie.. mokcik cindai pelangi yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 28 Mei 2011 dengan pujaan hati Mr. Mohamed Afendi.. semoga kalian bahagia hingga ke hujung nyawa.. tak mo gadoh2 nar.. manja2 tak pe.. hehehe..

kalu tak ada aral melintang.. pada hari tue.. aku akan menjadi pengapit kepada sahabat aku nih.. insya Allah.. wahh!!.. sangat2 terharu.. tapi.. malu gak weh.. pasal anak sudah dua.. sepatutnya biarlah yang masih bujang.. kan lebih manis.. kot2 leh tersangkut ngan pengapit si pengantin lelaki plak.. hahaha.. apa pun.. maceh mokcik cindai pelangi sebab melantik aku menjadi pengapit ang.. terharunye....


comel la kad.. ^^

tak lupa jugak kepada member2 ofis aku yang bakal menerima menantu.. wah.. nasi minyak lagi.. gantung periuk weh.. Pn. Hajjah Munirah & Pn. Hajjah Roba'aisah.. tahniah & selamat menerima menantu!!




SELAMAT PENGANTIN BARU
SEMOGA BAHAGIA HINGGA KE AKHIR HAYAT
^^

..L.E.G.A..

fuh!!.. lega.. akhirnya.. setelah berpuasa malam tadi.. akhirnya pagi tadi aku break the fast.. hahaha.. lapaq gila weh.. gatai posa malam saper suruh??.. padan ngan muka haku.. ngeh3.. teh o es ngan nasi goreng telor mata.. ermm.. kenyang sudah.. tapi tak leh makan banyak2 sebab mulut tak selesa.. ada mata ikan.. 

oit?.. korang tahu tak mata ikan tue haper?.. macam blur jek.. bukan mata ikan yang kat ikan tue.. tapi dia jadi kat bahagian dalam mulut.. bulat2 yang kaler putih tue.. pedih jek rasa.. aku panggil mata ikan.. harap korang paham la maksud aku tue.. hehehe..

lagi satu.. lega pasal rege RON 95 kekal buat masa ini.. haaa.. boleh la aku menarik nafas lega buat masa ini.. kalu tak susah hati jugak.. memikirkan kalu2 rege RON 95 tue mencanak naik lagi.. tak larat aku.. dah la hari2 nak gie kije travel jauh.. huhu.. rabak poket weh!!

harap.. ayat 'kekal buat masa ini' tue.. akan bertukar menjadi 'kekal buat selama2nya'.. ataupun.. rege RON 95 diturunkan!!.. erkk.. angan tak sudah2.. tapi tak mustahilkan...???.. lalala..

..Nippon Paint Blobbies - Hait!!..

salam & morning guys..

wah.. bulan nie banyak sungguh aku bercuti dari menghapdate blog nih.. huhu.. sorry guys.. busy lak lately nih.. dah sarap ke korang2 yang aku cayang muah2 nih?.. aku jap2 lagi kot.. hehe.. 

ok2.. pagi2 nih.. aku nak promo iklan sket.. haha.. pasal aku suka nengok iklan nih kat tv.. cute2 la sangat.. colorful.. iklan aper?.. ala.. iklan cat nippon nie ha... alala.. cute betul la blobbies dalam iklan tue..

klik gambar untuk pembesaran..

skang nippon paint tengah buat contest.. dan the main prize is.. RM15 000 home makeover!!.. hoho.. best2.. saper nak bagi?.. citer banyak tak der.. kalu korang nak rumah korang dimakeover without keluarkan any budget.. sila klik sini yek..

Monday, May 23, 2011

..Berchenta First Class Bila Dah Kawen Second Class 2..

nighty night guys..

hurmm,, hubby tak ada.. what to do?.. si kecil yg keletah dah pun melabuhkan kelopak matanye.. si abang plak.. tengah melayan kartun.. hehe.. memang takde chance la aku nak tengok tv malam2 kalu dia ada.. huhu.. sedey tul..

key.. aku nak sambung bebelan aku pagi tadi.. ler.. tak habis lagi bebel rupanya mokcik nih.. macam mak nenek.. hehehe.. yang termiss leh klik sini.. tadi aku citer pasal call kan?.. skang aku nak citer pasal.. pegang2 feluk2.. auww.. hanya untuk kapel yang telah sah bergelar suami isteri yek.. yang belum.. sorry.. a big NO!

berapa ramai yang lepas kawen, bila berjalan2 dengan partner still pegang2 tangan & feluk2 pinggang?.. what? soklan menggediks ke?.. hermm.. pada aku soklan nie tak la menggediks sebab ditujukan untuk orang yang dah kawen jek.. so.. berapa ramai yek?.. sila inbox saya.. haha..

ermm.. setahun dua.. ramai.. masuk 5 ke 10 tahun?.. berapa kerat yang amalkan ek?.. lebih2 lagi bila dah ada anak.. sorang pegang anak.. sorang lagi menonong2 jek jalan.. hermm.. kenapa begitu yek?.. malu?.. jap2.. aku nak gelak berguling2 jap.. hahahaha.. cliche jek.. huhu.. betul ke penggunaan perkataan aku tue??.. kalu ader cikgu yang baca sila bagitahu kalu salah yek..

hallow.. masa berchenta korang tak malu pulak pegang2, kepit2, feluk2 partner yang bukan sah jadi milik korang.. sampai tak nak lepas la.. siap senyum2 sengih2 lagi.. budget bangga la tue.. bila dah sah.. malu plak.. nie.. falsafah mana korang guna nih?.. memang peliks.com tul la.. benda yang haram tak malu.. tapi yang halal malu pulak..

haish.. tah hapa2 la...



..Berchenta First Class Bila Dah Kawen Second Class 1..

salam & morning guys.. 

lama jugak tak bersiaran.. hurmm.. melayan anak2 demam.. bergilir plak tue.. mula2 si adik lepas tue si abang.. huhu.. yang teruk si abang.. bagi syrup tak jalan.. last2 bagi dia pekena antibiotik.. ha.. baru ilang demam tue.. cis!!.. tapi yang tak best.. bila dh bagi antibiotik kena la habis kan.. huhu.. sabor jek la.. janji anak ku sehat.. 

okey.. cukup lah aku bebel pasal kesah aku.. bukan artis pong.. serba glam.. sampai citer masuk toilet pun orang nak dengar.. muahaha... aku hanyalah manusia biasa yang hidup serba sederhana.. eceh2..

tadi terlihat aku di FB.. ader satu status.. masa berchenta first class.. tapi bila dah kawen jadik second class.. iye ke?.. hurmm.. iye la tue.. ada betulnya.. masa berchenta dulu.. sejam sekali call.. paling koman sms.. tanya buat apa?.. dah makan belum?.. busy ke?.. dah mandi ke?.. dah macam2 la.. tapi bila dah berjaya dimiliki?.. huah.. makin lama makin suram jek sms yang macam tue.. silap2 satu hari langsung tak dapat satu pun sms atau call.. sangat sedih!!

kenapa yek?.. busy?.. alasan yang cliche.. eh? betul ke ayat aku tue??.. ai.. tak kan dari start punch card masuk sampai la punch card balik busy memanjang..?? seminit pun tak leh ke nak luangkan masa tekan keypad phone tue?.. handphone der.. bukan public phone.. 

masa berchenta dulu tak busy ke?.. busy jugak kan?.. tapi buleh pulak curik masa berminit2 nak call dan bersms berpuluh2 kali sehari.. peliks.com tul lar.. atau sebab dah berjaya dimiliki.. jadi tak payah susah2 macam dulu lagi.. sebab dulu.. selagi belum sah selagi tue la kena berebut dengan orang lain.. jadi caring pun ken a la lebey.. sekarang bila dah sah tak payah la nak susah hati nak berebut.. sebab dah dapat.. 

come on la.. biar first class selepas kawen.. lebih manis.. lebih bahagia..

Thursday, May 19, 2011

..Hati Kering Beb.. Kering..Poyos Jek!!..

petang sudah.. baru dapat mengupdate blog.. lelah menyiapkan kije2 kat ofis.. time rehat sempat pulak berblogwalking.. hehe.. fuh.. walaupun tak berpeluh.. mcm mana nak peluh.. ofis ada aircond.. huhu.. tapi penat weh!!..

baru semalam aku post pasal aku pakai tudung ropol2 bagai kat ofis.. haha.. hati mau kering beb.. ya.. memamg tak buleh disangkalkan lagik.. hari ini jugak hari yang menuntut kekeringan hati yg cukup kering.. bukan setakat lembap2 kain lepas kena spin yek.. tapi kering tahap kemarau yg 10 tahun tak hujan!!.. pergh.. entry macam seyes giler.. heh.. x de lah..

ha.. ada sahabat ofis yang melihat dan meneliti perkembangan aku rupanya... ngeh2.. peminat ke?.. what?.. pasan la kau!!.. x habis2.. tidak2.. sekadar member ofis.. wah.. ditegurnya aku.. tak kesah pun.. nama pun member.. memang biasa pun sembang2 ngan dia.. apa ada hal..

sejak2 nie nampak bergaya.. nak tarik perhatian mr hubby ke.. nak tarik perhatian orang kat luar?

hurm.. mula2 sentap gak ar.. tapi aku fikir balik.. tak kesah la.. bukan aku pakai baju yang tak cukup kain.. just senyum.. buat hati kering.. lalala.. sebab risiko sudah ku congak.. ayat2 sebegitu sudah ku jangka.. hehe.. tapi besh jugak.. ada gak yang pasan ek?.. fofular gak.. muahaha.. sudah!.. pasan tak habes2..

da..

Bloglist Solomolo - Kini Dibuka

salam & evening guys..



join? klik sini

bloglist solomolo kini dibuka.. muahaha.. aku pun join sekaki.. hehe.. nak meramaikan kawan2 blog.. hopefully.. tercapailah niat tue.. ^^

mula2 aku jumpa blog solomolo nie masa join salah satu segmen abe ben.. ha.. kiranya kalu tak join tak jumpa la kita.. kan molo molo?.. eh silap.. solomolo.. hehe.. blog dia best.. sebab apa best?.. simple giler.. hitam jek.. eh. bukan ngutuk.. korang lupa yek?.. hitam itukan menawan.. hey.. you remaind to this guy.. pasal blog dia pun kaler hitam jugak.. nampak macam brutal tapi.. eh? pandai buat kek ceklat.. hehe.. harap solomolo terus berblog yek.. dan aku di sini akan terus menyupportmu walaupun as a silent reader.. caiyok2..
^^

..Button Follow Hilang?? Oh Tidak..

aku ingat aku sorang jek.. rupanya kawan2 blogger lain pun pasan.. dan dah ada yang buat post pasal nie.. sila lihat mak dara yg vogue nie yek.. auww.. gurau jek mak dara.. jangan mare yek.. mula2 aku ingat lappy aku yang mengong.. tak pun blogger aku ke yang prob.. rupa2nya.. yang lain pun ada yang kena.. huhu..

pasal apa?.. korang tak pasan ke?.. aku terperasan masa aku duk blogwalking tadi.. hengat nak follow la blog2 yang aku baru terjah.. tapi alangkah sedih betul.. huhu.. follow button x dek la wei.. hilang sudah.. mana pigie ar?.. huk huk..

aku tak pasti la bila butang follow tue start hilang.. tapi.. baru skang nie aku pasan.. tue pun lepas bila aku blogwalking ke blog member2 yang lain.. almaklumlah.. lama bercuti.. hehehe.. uwaaa... sedey tul!!..

tapi tak per.. untuk newbabies macam aku nie.. yang follower konon (konon jek!!) macam ramai tapi tak reti pasal blog.. aku nak share sama2 ngan korang.. aku malas nak buat.. huhu.. tersangat berterus terang aku nih.. tapi terus nak link jek kat kawan blog aku yang sudi bagi cara lain untuk memollow blog2 yang korang suka.. teknik rajinteknik senang..



^happy blogwalking & happy memollow.. ^

Wednesday, May 18, 2011

BLOGGER LELAKI vs BLOGGER PEREMPUAN

nak join? klik sini  

macam dah lama tak bersegmen.. cewah.. join segmen abg ben laks.. hehe.. tajuknye..

" SETUJUKAH ANDA BAHAWA WANG HANTARAN PERKAHWINAN DISEDIAKAN 100% OLEH PIHAK PENGANTIN LELAKI  ? "

key.. ini pandangan aku.. aku lihat pada dua situasi..

first.. sekiranya pihak lelaki berkemampuan dan betul2 mampu dalam menyediakan 100% wang hantaran.. apa salahnya.. ataupun maksud disebaliknya.. aku setujulah dengan statement abg ben tue..

second.. sekiranya pihak lelaki kurang berkemampuan.. tak salah sekiranya pihak perempuan sama2 berkongsi dalam menyediakan wang hantaran.. sebab?.. yang nak hidup bersama.. pasangan tue kan?.. bayangkan.. bila pihak lelaki tak mampu nak tanggung 100% wang hantaran.. nak kawen punya pasal terpaksa buat loan bank.. jadi?.. fikirkan akibat dari tindakan membuat loan tue.. berapa lama nak habis hutang tue ye?.. mengah oo nak habiskan.. tue belum citer kalu amik hutang ngan along.. huhu.. jadi tak salah kalau kongsi bersama.. kan?.. sebab bila hidup berumahtangga nanti pun kita berkongsi jugak.. susah senang bersama.. jadi.. untuk situasi yang kedua nie.. memang aku tak setuju wang hantaran disediakan 100% oleh pihak lelaki..

..Hati Kering First Time Pakai Shawl Ropol2.. Ek?..

psstt.. nak citer kat korang.. hehe.. bukan  hot story pun.. saja nak share ngan kawan2..
sila scroll ke bawah ye...


'''''''''''''''''''''
'''''''''''''''
''''''''''
''''''
 "



'''''''''''''''''''''
'''''''''''''''
''''''''''
''''''
 "


hehe..
saja jek nak manja2 ngan korang..
scroll lg..
hehe..
tadda..

pesanan penaja: sila lihat pd tudung.. bkn pada modelnye yek.. :p

ok tak?.. ok tak?.. huhu.. soklan pun dah ala2 gediks jek.. wekk!!.. haha.. akhirnya.. aku berjaya memakai shawl nih buat kali pertama.. tue pun lepas nengok tutor kat blog pinkymomma comei.. nampak ngat la aku nih ketinggalan fesyen..
huhu..

bukan apa.. untuk aku berfesyen bagai macam nie ke ofis perlu menuntut kekeringan hati yang tinggi.. seyes aku ckp.. statement nih khas untuk ofis aku jek ye.. ofis korang aku tak tahu la.. pasal.. mesti ada macam2 suara yang kuar.. hehehe.. yang nakal, yang sumbang, yang ala2 dan macam2 lagi..

jadi..

oleh kerana tahap kekeringan hati aku time tue dah cukup tinggi jadi.. itulah hasilnya.. muahaha..
maceh kepada kawan2 aku mokcik ida, chikadakbiru & mokcik ain
derang nie la yang meracun aku hari2.. hehe..

dah rasa macam pakei costume bunga matahari pun hada..
hahaha...



yang nie pulak tak ada kena mengena dengan kisah hati kering aku tadi.. just wanna say thanks to my pegawai coz sudi bagi choco cup cake yang comel ini.. macam tuannye jugak!!
maceh!!!
hehe..

..Kenapa Kalau Free Hair?..

entry tertunggak.. huhu.. gara2 blogger ader masalah rie tue la.. hehe..  kisah nie jadi masa aku kat ofis minggu lepas.. nampak sangat citer dah basi.. keke.. aku pun tak pasti apa yang derang borakkan.. lagipun masa tue aku tengah melangsaikan kije2 kat atas meja.. tapi sesekali tue tercuri2 dengar jugak la..

ntah macam mana sampai satu part nie.. aku tertengok la gerangan yang bercakap tue.. sambil memimikkan muka dan berintonasi dia berkata.. tapi sayang tak pakai tudung.. eh?.. aku pun tak tahulah siapa yang dia maksudkan.. tapi yang buat aku ter'eh' tue.. sebab statement dia yang bermimik muka dan berintonasi tue.. seolah2 perempuan yang free hair nie.. macam ntah.. teruk ke?..

pada aku la.. itu antara dia dengan Allah.. dan manusia.. selagi nyawa tak sampai ke kerongkong selagi tue la pintu taubat dia masih terbuka.. tak kira la sejahat mana pun seseorang manusia itu.. even  jika dia seorang mafia sekali pun.. pintu taubat sentiasa terbuka luas untuk dia..

kita sebagai sesama manusia.. leh je sama2 bagi nasihat dan peringatan.. selebihnya berdoa dan berharap agar ada perubahan yang baik dalam hidup mereka dan juga kita.. doesn't mean that when you are wearing a tudung it shows that you are good enough.. saper kita nak menilai baik buruk dan dosa pahala orang?..

dun judge a book by it's cover..



..Senyum Cak!!..

salam & morning guys..

hehe.. senyum sikit.. eh.. banyak pun tak pe.. senyum tue kan sedekah.. orang tengok pun comei dan hansem jek.. sweet jek.. hehe.. 

baru rie nie dapat men cak2 ngan korang.. lama jugak menyepi nih.. start dari hari blog tak dapat nak update.. menjenguk plak hari cuti.. huhu.. berapa hari ek?.. jap nak kira.. wah.. 5 hari.. lama betul.. bila tengok kat dashboard.. rasa macam lost.. 5 hari tak jengok cerita kawan2.. huhu.. sedey.. banyak tul ketinggalan.. huk huk..

eh.. jap2.. aku terperasan tadi.. mana pergi komen2 yang aku balas buat kawan2 yang meninggalkan kata2 pujangga derang kat aku ek?.. huuu.. kenapa leh jadik macam nie?.. hilang sudah semua.. hadoi.. nie mesti gara2 blogger tengah mengong rie tue.. hari tue ada skang dh tak ada.. sabor jek la..


Thursday, May 12, 2011

..Berani Buat Berani Tanggung Jangan Pulak Baling Batu Sembunyi Tangan..

salam & petang guys..

pergh.. panjang giler tajuk entry nih.. apakah?.. hehe.. rentetan dari si anon semalamkah?.. haha.. tak lah.. aku tak nak la poyo sangat.. tak teruk pun kena attack.. sikit jek kena attack pun.. macam kelakar jek si anon tue.. hehe.. x per la.. biarlah dia terjun dengan labu2nya..

you have guts?.. hermm.. bukan semua org ada guts.. keberanian.. orang yang betul2 berani jek yang mampu untuk mengaku kesalahan dia.. hehe.. lebih ramai yang suka menunding jari kepada orang lain walaupun kesalahan itu dia yang buat.. lebih ramai yang suka mencari alasan walaupun memang dia sendiri yang salah.. tapi jangan lupa.. satu jari menunding kepada orang lain.. empat jari menunding kepada kita.. kan?

jadi.. belajar2 la untuk mengaku kesilapan sendiri.. sebab kita tidak akan dapat  belajar apa2 jika hanya pandai meletakkan kesalahan itu kepada orang lain.. jangan berani baling batu jek tapi lepas tue sembunyi tangan.. nanti kena potong baru tau!.. hehehe..




p/s: peringatan ditujukan untuk aku jugak.. huhu..

Wednesday, May 11, 2011

..Aku Pun Terkena Macam Askrie Hishamuddin..

salam & petang guys..

hari nie.. nak kata terkejut.. tak la sangat.. nak kata tak terkejut.. tak jugak.. nak ketawa pun ada.. jap.. nak ketawa jap.. hahahahaha... siap guling2 lagik.. gara2 sipengecut yang pandai baling batu tapi sembunyi tangan.. haip!.. meh cnie aku potong tangan tue wahai sipengecut.. lalalala..

ha?.. naper aku berkata begitu?.. pasal nie...

::::::::::::
:::::::::
:::::
:::
::

sila klik gambar untuk tatapan yang lebih memuaskan.. hehe..

terkono macam en asri.. 
kalu korang nak tau kesah tue sila klik sinie ye.. 
lebih kurang jek modus operandinye.. 
panas sebab aku turut komen kat entry2 pasal anon kat blog en. asri ke mr/mss/mrs anon??.. 
suka2 hati kau jek letak nama nanilahabau tue yek.. 
wth pulak ko nak babitkan nama bapak aku dalam kes nie.. 
btw.. bila pulak la aku pernah lepak2 ngan ko ek?.. 
sorry to say.. didn't reconised you.. 
dah la tue.. jejak yang ko tinggalkan pun link balik ke blog aku.. 
betul la kata en.asri.. 
ko pandai baling batu dan sembunyi tangan..
hahaha...
alahai si anon.. 

tak pe la.. 
maceh...
teruskan la niat suci ko tue untuk terus memuaskan hati kau ye mr/ms/mrs anon.. 
sekurang2nye.. ada jugak entry aku untuk hari ini..
^^

..Aku is The Silent Reader..

tengah malam sudah.. mata dah mengantuk sebenarnye.. tapi hati duk berkobar2 nak jenguk blog kesayanganku ini.. huhu.. yang penting tengok apa story baru member2 blogger.. 

setakat nie aku lebih kepada silent reader.. jenguk blog orang, baca pastue babai.. tanpa meninggalkan sebarang jejak.. selalunya begitu lah.. huhu.. patut la belog aku pun macam gitu rupanya.. kalu join segmen jek baru la nampak meriah sikit ruang komen tue.. kalu x.. hehe..

bukan aku tak sudi nak komen atau meninggalkan jejak kat setiap blog member2 yang aku singgah.. tapi masa memang tidak mengizinkan.. sentiasa dituntut oleh komitmen2 yang ada.. huhu.. eceh ceh ceh.. macam la busy sangat!!..

walau apa pun.. walau aku tak interframe secara public kat blog korang tapi  dalam diam.. aku pun turut  sama membantu menaikkan trafik korang.. betul kan?.. tak kisah la aku nie silent reader tapi yang penting aku tetap sama2 menyeport (dari perkataan support.. :p) korang semua..

^ sayang korang semua!! ^



p/s: dalam proses untuk bertukar menjadi noisy reader.. hehe.. ^^

Tuesday, May 10, 2011

Jom join bloglist Pilihan Wanita Askrie Hishamuddin

sah.. aku dah terkono penyakit segmen lak hari nie.. kali nie.. segmen tajaan mr asri.. hehe.. baru jek memollow blog mr asri nie.. tue pun sebab melompat dari blog penulis senja.. first time jenguk blog mr asri terus nampak ada entry mengenai segmen.. hehe.. nak try la..

nak join klik sini...

tapi segmen nie khas untuk ladies yek.. hehe.. x de apa nak ckp.. aku memang newbie.. masih terkontang-kanting lagi dalam dunia blog nih.. banyak pasal blog yang aku tak tau.. harap2 terpilihlah blog aku nih.. dan harap2 tak termasuk dalam senarai yang annoying tue.. oh tidak... biar blog aku tak best tapi tak mau la dicop sebagai annoying.. huhu..

yuk ladies.. meh join meh.. hehe.. ^^

Jom Lepak di Bangku Kosong

disebabkan hari nie jiwa masih goyang dek kejadian pagi tadi.. kalu korang nak tau klik sinie.. memang kepala aku tepu terus.. jadi untuk tidak mengecewakan member2 yang singgah kat blog aku.. aku join segmen la.. hehe.. ada gak entry baru.. kan?

jom join.. klik sinie..
 
kali nie aku menyelitkan diri dalam segmen yang dibawakan khas oleh abe hasrul hassan a.k.a bangku kosong.. segmen nie khas untuk newbies yang followernye kurang daripada 500.. macam aku la.. hehe.. pasal abe hasrul hasan nie nak kumpul newbies.. ok jek!.. suka sangat.. leh tambah kawan2 blogger!!.. 

nak join? jangan segan2 sebab segmen nie sampai 13 Mei nie.. yuk newbies.. kita join!!

..PaGi2 AkU MeNgGiGiL..

salam & morning guys.. pagi nie baik sikit sebab bagi greeting.. hehe.. 

pagi2 badan ku rasa macam menggigil.. wah.. lemah semangat ke?.. tapi tak dinafikan la.. kadang2 aku nih jenis yang lemah semangat jugak.. huhu.. nak kena mandi air jampi nih.. huk huk.. jap2.. nak tarik nafas dulu... ermm.. ader sapa2 yang leh buat air jampi tak?... hehe..

kejadian tue dah pun berlaku.. tapi masih lagi boleh buat aku menggigil nie.. naseb baik tak jadi betul2 depan mata aku.. kalu tak.. pengsan per aku.. huhu.. takut, sedih, seram, terkejut, kesian.. semua bercampu baur.. tue yang jadi satu macam tue..

seperti biasa.. pagi2 aku drive ke ofis.. sampai satu tempat nie.. halamak.. jam pulak.. pasai pa tak tau.. pasal aku tak nampak.. tetiba mata aku menangkap satu cahaya kelip2 kat tepi jalan.. ermm.. polis.. road block ke?.. eksiden kot.. x per.. relax je la.. sampai jek kat tempat tue.. mata terus terpandang ada satu moto terbaring atas jalan.. pastue.. ada darah.. banyak gila la jugak.. tak jauh dari ctue.. aku terpandang pulak satu plastik hitam.. kat tepi jalan.. ah sudah!!.. 

memang aku tak terkata apa lepas tue.. cuma terfikir.. apa yang melanggar dia atau apa yang dia langgar.. sebab memang tak nampak yang lain selain daripada moto tue..


p/s: masih lagi mengigil..


Monday, May 9, 2011

Wacana Tiga Blog Pilihan Bersama Bro Wacana

korang nak join? klik sinie 

senin yang indah.. hehe.. join wacana a.k.a segmen yang ditaja oleh bro wacana.. hehe.. simple jek.. buat satu entry mengenai 3 blog yang korang suka dan statekan kenapa korang suka.. hoho.. citer banyak x dek.. meh aku nak bagitau 3 blog yang aku suka..

zackzukhairi
first time bergolek ke blog nie aku terus jatuh hati da.. bukan sebab ownernye yang agak hensem tue.. hehe.. ayat gatal x hengat!.. tapi sebab penulisan zack yang sempoi gila!!.. memang ada bahasa yang tak sedap didengar tapi.. kalu aku pergi ke blog dia.. mesti aku gelak guling2 sampai nak pecah peyot.. seyes kelakar!!.. muahaha.. memang best.. tapi skang dah lama dia menyepi nih.. ke mana agaknya si zack nie ek??.. huhu..

ala.. korang for sure kenal punyer.. hehe.. sebelum jadi blogger aku tak kenal pun bro ben nie.. lepas jadi blogger baru tau akan kewujudan dia.. adoi.. kesian aku.. nampak sangat tak bernetwork.. huhu.. boleh dikatakan setiap hari musti aku klik untuk menjenguk blog bro ben nih.. sebab bro ben banyak bagi tips2 untuk blogger2 terutama blogger2 yang baru macam aku.. pastue.. bro ben selalu buat segmen untuk blogger2.. entry2 dia pulak pendek , ringkas tapi padat.. hurmm.. x macam entry aku.. panjang berjela.. erkk..

jeles ngan pinky momma actually.. hehe.. blog dia santik.. pastue jeles ngan bunga kat kepala dia.. cer korang tengok header dia.. hahaha.. entry pinky momma pun sempoi.. pastue ada beauty tips lak tue.. kalu dia tak letak momma dah tentu2 aku fikir dia still solo lagik.. hehe.. pinky momma jangan kembang semangkuk yek.. pengakuan ikhlas nih.. dan salah satu yang buat aku lebih tertarik ngan blog pinky momma sebab kaler pink yang ala blink2 tue.. wah!!.. jeles2.. huk huk..

key.. cukup dah quota.. sebab penaja nak tiga jek.. hehe..
selamat berblogwalking!!
^^

IZYAN MASRI FIRST RANDOM GIVEAWAY

wah.. tak sangka la.. nie first time kejadian nih.. hehe.. blog aku ditag oleh seorang member blogger untuk join satu GA.. seronoknye.. maceh munna.. key.. untuk tidak mengecewakan member blogger aku yang sorang nih.. meh2.. nak join GA nih..

GA tajaan izyanmasri.blogspot


hurmm.. aku baru jek memollow si comel izyan nih.. tak sempat lagi pun nak selongkar blog izyan nih habis2an.. huhu.. sorry2.. bukan aper.. aku bukak blog pun ldah ewat malam..  asalnye nak jengok2 blog jek.. pastue terperasan yang aku dijemput oleh seorang member blogger untuk turut sama meramaikan GA nih.. cepat2 jek aku buat entry nih.. takut tak sempat lak nanti..lagi pun tertarik dengan hadiah yang memang best la.. especially yg grand prize ngan first prize tue.. errr.. izyan.. nak dua sekali bleh?.. hehehe.. syarat pun simple jek.. tak serabut pun kepala nak buat.. so.. aku nak tag dua member blog aku lak utk join.. ieyha stawbery & pink rangers

tuah ayam nampak di kaki..
tuah blog aku mungkin di jari..

fuhh.. fuh.. harap2 bertuah la kali nie..
^^

Friday, May 6, 2011

..LaNdAsAn HiDuP - BuKaN UnTuK PuAsKaN HaTi OrAnG LaiN ..

hidup di atas landasan untuk memuaskan hati dan pandangan orang lain.. wth!!.. hey.. kau yang bagi aku makan ke?.. kau yang bagi aku hidup ke?.. hai.. sangat2 letih kalu macam nie.. silap2 leh stress macam nie.. tapi perlu ke?.. bukan hidup ini di atas landasan agama, kerana Allah  dan mencari keredhaan Allah ke?.. sebab memang Dia yang bagi kita rezeki dan Dia yang bagi kita hidup di dunia nih..

mulut orang.. selagi dia bernyawa selagi itulah dia akan bercakap.. dan selagi itulah dia tak akan puas dengan hati dengan orang lain.. dia akan memerhati.. mengata.. mengumpat.. dan akan sentiasa mengomen setiap apa yang orang lain buat.. elok pada mata orang lain tapi tidak elok pada mata dia.. kalu boleh nak hidup orang lain macam apa yang dia cakap.. bla.. bla.. bla.. wah.. bek ko jadi direktor filem jek..

menerima pandangan juga perlu berhemah.. ada yang memberi pandangan yang membina dan ada yang memberi pandangan yang negatif.. ada memberi pandangan berbaur hasad dengki.. ada juga yang memberi pandangan yang ikhlas tapi kit pulak yang tak mampu nak laksanakan.. semua perlu ditapis..

jangan jugak lupa.. tak semua pandangan yang baik itu sesuai dengan kita.. haruslah diukur dengan baju sendiri.. bukan berbelanja jek perlu ukur dengan badan sendiri.. tapi hidup kita pun sama.. jadi pertimbangan haruslah sesuai dengan situasi dan keadaan kita.. sebab kita yang akan tanggung setiap keputusan yang kita buat.. bukan derang..

so.. my advice is.. kepada yang suka suki menjaga tepi kain, dalam kain dan hidup orang tue.. go and get another life.. jaga dan baiki hidup sendiri.. jangan la duk sebuk pasal hidup orang.. orang tak kacau hidup kau so.. kau pun jangan la kacau hidup orang.. haish.. rimas la..




p/s: baik puaskan hati sendiri.. :p

Wacana Pengenalan Bersama Bro Wacana

nak join? klik sinie




join lagi.. hehe.. bila ada free time nie dapat la aku join blogger len punya segmen.. best.. sebab leh kenal ngan blogger2 lain.. kali nie join segmen  yang dibawakan khas oleh bro wacana laks.. WACANA PENGENALAN BERSAMA BRO WACANA..

aku baru jek berjinak2 dengan dunia blog nih.. keinginan berblog tue datang bila aku jeles pulak tengok member2 kat ofis duk melayan blog masing2.. mula2 memang aku tak berapa tahu macam mana nak handle blog nie.. tengok blog orang jek yang aku tahu.. hehe.. tapi jeles punya pasal.. aku buat pelan2.. dari tak tahu macam mana nak handle.. skang kira boleh la.. hehe..

bermula pada disember 2010.. masih merangkak2 dan bertaktih2.. blog pun x la canggih mana pun.. biasa2 jek.. aku tengok macam rojak pun ader.. hehe.. berkisarkan cerita aktivitiku dan juga pendapat yang inginku sampaikan.. proses penambahbaikan blog masih terus berjalan.. hehe.. berharap agar aku dapat terus aktif mengupdate blog.. dan idea.. please2.. sentiasa la datang kat dalam kepala aku nih.. huhu..

oye.. my name is nani bahaudin.. boleh panggil aku nani.. shortform as NB pun bley.. hehe.. saja jek letak last sebab nak bagi korang tertanya2.. saper pemilik blog yang korang tengah baca nih.. hehe.. harap dapat mengenali blogger2 lain seramai yang mungkin.. harap dapat belajar banyak perkara dalam dunia blog nie.. sudi2 la singgah kat blog aku.. dan kalu menarik hati korang.. sila je follow.. dan kepada yang singgah jangan lupa tinggalkan jejak ye..

^ SALAM PERKENALAN ^

..120kmj..

salam jumaat.. wah!.. tetiba bagi greeting nih.. hehe.. harap hari jumaat nie membawa seribu kebaikan untuk korang semua.. amin.. dah bekfast?.. hoho.. aku masih lapar lagi nih.. jap lagi baru nak bekfast.. sebelum tue layan blog tersayang dulu..

tajuk bunyi macam laju giler.. laju ke?.. aku nie seorang yang slow actually.. ermm.. macam sloth.. hahaha.. slow tahap gaban tuh!.. x per la.. slow & steady.. tak suka ar buat kije laju2 melainkan terpaksa.. penat.. tapi kalu aku buat kije laju2.. nampak macam orang tengah bebai.. macam2 bunyi hader.. pastue.. mesti macam2 benda yang jatuh.. aku pun tak tahu kenapa.. peliks tul.. hurmm...

cuma pagi tadi.. di jalan persekutuan.. menekan pedal minyak sampai jarum meter mencecah 120kmj.. hahaha.. gila betul aku di pagi jumaat yang penuh keberkatan nie.. lewat ke?.. x la lewat sangat tapi tak tau la.. tetiba lak hari nie nak speed.. tak leh bayangkan kalu tadi aku guna highway.. mungkin bertambah speed lagi kot..

memang best la.. speeding.. break the law of speed limit.. kalu ader speed trap.. memang terkono.. hehe.. tapi  tak der la aku buat selalu.. kadang2 jek.. hehe.. don try this on the road yek.. naseb bek tak jadi apa2.. huhu..



p/s: gila!!.. tapi aku puas.. hahaha.. leh gitu?..

Thursday, May 5, 2011

..BuSy DoWh SaMpAi TaK SeMpAt NaK UpDaTe..

hari dah nak menjengah malam.. baru kini aku menjengah blog untuk mengupdate.. cewah.. tapi memang betul pun.. siang tadi memang aku tak sempat untuk mengupdate blog kesayanganku nie.. busy dowh.. menyetelkan kije2 yang bertimbun di atas meja.. kalu dibiarkan harus x nampak tuan punyer tempat tue.. muahaha.. 

x la.. bohong jek.. kije memang banyak.. seyes.. tapi x de la setinggi gunung sampai tak nampak tuan meja tue.. cuma cukup untuk buat aku sesak nafas untuk menyetalkannye.. yang sempat aku buat cuma membalas komen member2 yang sudi mengomen post aku.. maceh kawan2.. sudi2 la komen lagi yek.. sayang korang lebih!!.. dalam pada sebuk2 tue sempat la jugak bergolek2 di blog kawan2.. haha.. 



p/s: badan masih penat lagi nih.. menanti mr hubby pulang.. leh golek2 dulu kat atas katil.. hehe..

Wednesday, May 4, 2011

jika ANDA SEORANG BLOGGER

hehe.. join segmen lagi tapi kali nie sempoi.. 
memang sangat sempoi.. 
korang tengok la sendiri..




aku dapat banner nie dari seorang cikgu yang best ----> www.benashaari.com
kalu korang pun teruja nak tau tujuan & nak grab banner nih, sila klik sini

sempoi kan?..
^^ 

Segmen Mesra Blogger Bersama Pembawa Wacana



join segmen.. hihi.. nie yang first untuk bulan nih.. yang dianjurkan oleh abe pembawa wacana.. topik simple tapi agak mencabar gak.. mencabar sebab tak tahu nak pilih mana.. muahaha... segmen kali nie kita sama2 berkongsi pendapat masing2 eh.. pilihla yang mana korang suka.. suka  nak kaya ke.. suka nak fofular ke.. mana satu ek?

aku.. aku nak kaya.. muahaha.. of course.. ada ke yang tak nak kaya?.. x de kan? sama la macam aku.. aku teringin sangat nak kaya.. hehe.. aku tak nak jadi popular.. sebab rasa masam susah la.. orang akan memerhatikan segala apa yang kita buat, pakai, makan dan segalanya.. gosip sana sini.. jadi private life macam dah tak ada..  tak best la.. everything kena baik dan bagus.. hoho.. i'm not that perfect untuk dijadikan public figure.. lalala..

kenapa aku nak kaya?.. meh aku bagitahu korang pasal keinginan aku untuk kaya..

1. kaya agama
biar aku serba kekurangan tapi aku nak kaya dengan pengetahuan agama agar diri aku terhindar dari anasir2 yang tak sehat di luar sana.. ^^

2. kaya budi bahasa
biar rupa aku buruk asalkan perangai aku cantik.. hehe.. leh jadi contoh buat orang lainkan? berbudi bahasa kan budaya kita.. ^^

3. kaya harta
bila ada harta macam2 leh buat.. sebab aku nak gak merasa hidup mewah tapi yang berpada la.. leh kembangkan bussiness yang kecil tue dengan mr hubby.. pastue leh buat apa2 yang patut asalkan tak membelakangkan agama & undang2.. ^^

seyes.. memang aku nak jadi kaya..



..KuAh SiKiT SuDu BeSaR..

kuah semangkuk je tapi nak hirup guna senduk.. ape kes?.. haha.. terover nampak.. lebih sudu dari kuah yek.. key.. paham2.. lambat sangat nak habis hirup kuah semangkuk guna sudu kan?.. tue yang guna senduk tue.. sekali kaut jek.. cepat sket habis.. muahaha.. apara..

biasa orang macam nie.. dia bermuka ala2 tembok gitu.. tapi tak bertempat.. hilang ingatan kot.. terlupa.. tetiba lak perasan macam dia yang punya situasi tue.. padahal tumpang sekaki jek.. orang yang ajak tak ada apa2 dia pulak yang lebih2.. alolo.. terover la plak..

kenapa la macam tue?.. tak rasa janggal ke?.. terlebey sudah.. silap2 orang yang sepatutnya yang over tue pulak yang rasa janggal.. peliks la.. apa yang dia nak tunjuk ek?.. tunjuk bagus eh?.. atau nak tunjolkan diri..  cari perhatian?.. agaknye la.. tapi silap tempat la de.. jangan la terover.. x comel pun..

hem.. macam mana yek nak handle orang yang macam nie?.. nak tegur takut cepat terasa lak.. majuk.. tak tegur.. alamak ai.. kadang2 rasa macam so annoying.. sekali dua leh la tahan.. tapi.. kalu tiap2 kali macam tue.. ek eleh.. menyampah pun hader.. sabor jek la..

Tuesday, May 3, 2011

..TaLaM DuA MuKa..

biar muka tembok tapi jangan talam dua muka.. hodoh la sangat perangai tue.. sebab talam yang bermuka2 pun banyak.. budget comel dan hansem kot.. tue yang amik talam buat duplicate jadi dua muka.. huhu..

aku tak tau la.. mungkin hobi kot.. atau mungkin sebab derang nie jenis tak boleh tengok orang duk senang lenang, aman damai together2.. kalu nampak jek.. mesti penyakit sawan talam nie datang.. agaknye.. kalu tak kacau hidup orang derang nie leh jadi sewel kot.. sebab sawan tak lepas.. huhu..

derang nie buat baik dengan si A.. pastue buat baik ngan si B.. tapi dalam masa yang sama ngumpat pasal si A dekat si B dan ngumpat si B dekat si A.. kira si talam dua muka nie bukan jek leh jadik tukang laga ayam tapi sekali ngan tukang laga orang.. 

pastue ada gak yang suka ngumpat pasal orang yang dia anggap kawan tue.. konon kawan la.. tapi sebenarnye.. kawan makan kawan!.. hampeh!..  dekat lembut lidah dari gigi tapi.. belakang kalu.. habis semua rahsia kecik, besar dia bongkarkan.. memang tak leh pakai la orang macam nie..

jadi korang.. berhati2 la bila pilih kawan.. takut2 nanti terdapat pulak si talam yang bermuka2 nie.. huhu..



p/s: tepung talam lagi sedap.. aiyak!!.. lapaq sudah..

..On DiEt..

i'm on diet!!.. wah.. statement tak hengat!!.. tak de maknanya aku on diet.. dah macam lidi lagi nak diet.. cit!.. masih dalam usaha untuk menaikkan berat badan nih.. tapi x naik2 gak.. huhu.. ada tak sape2 yang ada petua nak gemoks?.. hehe.. seyes.. sila berikan petua sekiranya ada ye.. 

tutup pasal petua tue.. skang nak citer pasal aku on diet.. sebenarnye.. huhu.. majuk ngan mokcik kantin punya pasal la nih.. lalala.. macam budak2 jek kan?.. dah tua2 bangka pun nak majuk bagai.. haha.. x de la.. tadi mmg peyot aku gediks2 laparnye.. pastue aku pun order la ngan mokcik kantin tue bihun sup.. dengan penuh semangat dia pun jerit ke dapur.. bihun sup satu!.. tunggu punya tunggu bihun sup tak sampai2.. aih?.. ape ke halnye nih?.. hu..

dengan penuh kelaparan.. aku pun bangun dan bagitau kat mokcik kantin tue.. bihun sup x dapat lagi.. dia terkejut.. lagi sekali dia keluarkan suara dia.. bihun sup satu,  makan, tak dapat lagi.. aku pun tunggu la sambil melayan peyot yang tengah lapar nih.. sambil2 tue teguk la teh o es.. tak lama lepas tue.. mokcik tue bagitau  balik kat aku.. bihun sup dah habis.. what?!.. macam mana lak leh habis nih?.. hadoi.. naper la tak cakap awal2.. nak kena tunggu sampai dah nak kematu perut aku menahan lapar baru nak bagitahu.. uwaaa!!.. hu.. pastue terus jek peyot aku jadi kenyang!!.. hukhuk.. kesian aku..



p/s: len kali.. kalu makanan dah habis bagitau la awal2 yek mokcik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...