Wednesday, May 18, 2011

BLOGGER LELAKI vs BLOGGER PEREMPUAN

nak join? klik sini  

macam dah lama tak bersegmen.. cewah.. join segmen abg ben laks.. hehe.. tajuknye..

" SETUJUKAH ANDA BAHAWA WANG HANTARAN PERKAHWINAN DISEDIAKAN 100% OLEH PIHAK PENGANTIN LELAKI  ? "

key.. ini pandangan aku.. aku lihat pada dua situasi..

first.. sekiranya pihak lelaki berkemampuan dan betul2 mampu dalam menyediakan 100% wang hantaran.. apa salahnya.. ataupun maksud disebaliknya.. aku setujulah dengan statement abg ben tue..

second.. sekiranya pihak lelaki kurang berkemampuan.. tak salah sekiranya pihak perempuan sama2 berkongsi dalam menyediakan wang hantaran.. sebab?.. yang nak hidup bersama.. pasangan tue kan?.. bayangkan.. bila pihak lelaki tak mampu nak tanggung 100% wang hantaran.. nak kawen punya pasal terpaksa buat loan bank.. jadi?.. fikirkan akibat dari tindakan membuat loan tue.. berapa lama nak habis hutang tue ye?.. mengah oo nak habiskan.. tue belum citer kalu amik hutang ngan along.. huhu.. jadi tak salah kalau kongsi bersama.. kan?.. sebab bila hidup berumahtangga nanti pun kita berkongsi jugak.. susah senang bersama.. jadi.. untuk situasi yang kedua nie.. memang aku tak setuju wang hantaran disediakan 100% oleh pihak lelaki..

4 comments:

muhamad hanif said...

Err,

sabda Rasulullah yang bermaksud *wanita yang baik adalah yang rendah mahar @ hantarannya *

nanibahaudin said...

muhamad hanif.. ya setuju sgt tapi.. kebiasaannye.. hantaran tue mak ayah yang letak bukan perempuan yg nak kawen tue.. so.. what to do?.. itulah senarionye..
harap akan dtg.. bakal ibabapa take note mengenai ayat tersebut..

salam kenal.. ^^

Rai said...

betul..kadang2 anak nak kawin tapi mak ayah yg terlebih excited nak letak hantaran tinggi2.. supaya bila sedara mara tanya leh rasa bangga..

so elok jugak kalau pengantin perempuan contribute jugak agar pihak lelaki tak tertekan..after all diorg da nak jadi husband and wife kan..

kesungguhan seseorang tu jgn dinilai dengan wang ringgit yg dia mampu sediakan..

ourkizuna desu

nanibahaudin said...

betul la rai.. daripada menanggung beban hutang di kemudian hari.. apa salahnya sama2 berkongsi.. ^^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...